Week van de NAH

Week van de NAH.

Van 15 tot 20 oktober is het week van de NAH. Een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) overkomt meer mensen dan we denken. Naar schatting heeft elke huisarts zo’n 30 patiënten. Bij velen zien we het niet en de oorzaken kunnen erg divers zijn. Zo kan je hersenschade oplopen door een arbeids- of verkeersongeluk, door een val of geweld, een hersenbloeding of –tumor, door zuurstoftekort, een hersenvliesontsteking of een operatie, … Maar ook door een alcohol- of drugsverslaving, de ziekte van Parkinson, Huntington of door jongdementie.

Toch blijven deze mensen als doelgroep relatief onzichtbaar. Na geslaagde edities in 2016 en 2017 voert de NAH Liga vzw opnieuw campagne voor de bekendmaking van NAH bij een breder publiek. In de week van 15 tot 20 oktober 2018 worden verschillende activiteiten georganiseerd in samenwerking met alle regionale en Vlaamse partners die zich inzetten voor personen met NAH.

Een NAH is vaak onzichtbaar maar wel aanwezig. Naast de duidelijk zichtbare gevolgen zoals problemen met bewegen of spreken, zorgen ook de minder zichtbare gevolgen, zoals problemen met onthouden, concentreren, sociaal functioneren, … voor moeilijkheden op lange termijn, bv. op vlak van tewerkstelling en vrijetijdsactiviteiten. Mensen met een Niet-Aangeboren Hersenletsel en hun omgeving spreken van een breuk in hun levenslijn.

Ons brein is een ingewikkeld orgaan. Als er iets in je hersenen beschadigd raakt, merk je meteen dat je ze nodig hebt bij alles wat je doet.

Ben je geïnteresseerd in dit thema? Wil je graag meer weten? Dan zet jouw BIB je hersenen graag eens in de kijker naar aanleiding van de Week van NAH!