Fascia

Fascia therapie

Heb je soms last van lokale lichamelijke pijnklachten? Heb je te kampen met stressgebonden aandoeningen? Burn-out of depressie? Ontdek wat fascia therapie voor u kan betekenen!

Fascia, een zachte behandeling voor lichaam en geest

“Fasciatherapie is een respectvolle, zachte manuele therapie, die beantwoordt aan de vraag van het lichaam en geen gebruik maakt van manipulaties.” – Paul Sercu, voorzitter European College of Fasciatherapy.

De fasciatherapie is een vernieuwende behandelings- en begeleidingsvorm. Dit voor zowel pijn als bewegings- en functioneringsstoornissen. Deze kunnen van fysieke en/of psychische aard zijn. Het is een zachte, diepgaande en niet-manipulatieve vorm van behandelen. Vertrekkend vanuit het lichaam en de beweging in de patiënt worden lichamelijke problemen aangepakt.

Fascia, meer dan bindweefsel alleen

“Fascia” is het bindweefsel waarmee heel het lichaam doorweven is. 98% van ons lichaam bestaat uit bindweefsel. Vroeger, tot 1980, werd het bindweefsel als een opvullend weefsel beschouwd.

Onlangs is men tot de ontdekking gekomen dat de fascia een belangrijke rol speelt in het lichamelijk en geestelijk functioneren. Kortom, een rol die evenwaardig is aan die van de andere grote systemen.

Samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel beïnvloedt het de graad van enerzijds spierspanning en het bewegingspatroon. Anderzijds de hormonen, het stresssysteem, het denken en bijgevolg ook het gedrag.

Samengevat is het logisch dat de fascia een sleutelpositie inneemt in het ontstaan van allerhande klachten en aandoeningen.

Hoe zit een fascia behandeling in elkaar?

De opbouw van de behandeling is afhankelijk van de aandoening en van de persoon.

Een behandeling fasciatherapie kan bestaan uit:

  • een manuele behandeling
  • een oefentherapie
  • introspectie, dit wil zeggen het nadenken over je eigen gevoelens en gedrag
  • een therapeutisch gesprek indien gewenst!

Indien de klacht enkel lichamelijk is volstaat een doelgerichte manuele behandeling. Daarnaast een ondersteunende oefentherapie.

Er zijn vaak meer complexe klachten. Ten eerste stress gebonden aandoeningen en specifieke klachten. Ten tweede nieuwe aandoeningen zoals fibromyalgie en CVS. Als laatste meer psychische aandoeningen zoals burn-out en depressie. Hierin wordt de lichamelijke aanpak ondersteund en aangevuld met een  benadering vanuit de psyche.

Via aangepaste instructies wordt de patiënt zich bewust van wat er zich afspeelt in zijn lichaam. Hij ervaart en ontdekt nieuwe bewegingspatronen. Hij vergroot zijn bewegingsmogelijkheden.

Dit alles met de bedoeling dat de patiënt zijn aandoening zelf in handen kan nemen. Dit doet hij door zichzelf, zijn reacties, zijn beweging en gedrag waar te nemen om zo tot een verandering te komen.

Voor wie is fascia therapie?

Door de vernieuwende denkwijze en zijn heel brede  invalshoek kan de fascia therapie een efficiënte manier van genezen. Dit  voor zowel lichamelijke pijnklachten als functioneel somatische stoornissen.

De toepassingsgebieden zijn heel uitgebreid:

  • Aandoeningen van het bewegingsapparaat. Rug- en nekklachten, spier- en gewrichtsaandoeningen,…
  • Functionele stoornissen van “vage” pijnen zoals CVS en fibromyalgie.
  • Vormende begeleiding bij burn-out en depressie
  • Ondersteunende begeleiding bij instabiele levenssituaties: personen in rouw, scheiding, bij palliatieve zorgen,…
  • Daarbij verbeteren we het functioneren en begeleiden daardoor de persoon in moeilijkere levenssituaties.

Investeer in jezelf, en word leider van je gezondheid!

Contacteer ons voor een afspraak met erkende fasciatherapeute Linda De Lausnay